Θρήνος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τον θάνατο του καθηγητή Γιώργου Σαμάρα

31.07.2018Με βαθύτατη θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Πληροφορικής και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, θρηνούν για τον αδόκητο θάνατο του Καθηγητή Πληροφορικής, Γιώργου Σαμάρα, ο οποίος απεβίωσε το απόγευμα της Δευτέρας, 30 Ιουλίου 2018, σε ηλικία μόλις 60 ετών.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί την Πέμπτη,  02 Αυγούστου 2018, και ώρα 15:00, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος στη Λάρνακα.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια  του εκλιπόντος. Οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου κυματίζουν μεσίστιες από χθες Δευτέρα, έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας ως ένδειξη πένθους.

Ο εκλιπών Καθηγητής Γιώργος Σαμάρας απέκτησε Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενσιλίαρ (Rensselaer Polytechnic Institute), στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του στο πρόγραμμα εφαρμοσμένης έρευνας του Κέντρου Επικοινωνιών και Δικτύων της ΙΒΜ που εδρεύει στο Research Triangle Park της Πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας, διατελώντας παράλληλα μέλος της επιτροπής της ΙΒΜ για τον καθορισμό των διεθνών προτύπων στους τομείς της Κατανεμημένης Επεξεργασίας Κίνησης Πληροφοριών (OST/TP, ΧΟΡΕΝ, OMG). Επιπρόσθετα, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill (UNC), ως Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής.

Το Συμβούλιο του Τμήματος Πληροφορικής, σε έκτακτη συνεδρία του σήμερα Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018, αποφάσισε να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του εκλιπόντος μέλους του και να καταθέσει στεφάνι καθώς και να θεσπίσει Βραβείο Αριστείας στη μνήμη του Καθηγητή Γιώργου Σαμάρα στους τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντός του, ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής για τα όσα ο ίδιος προσέφερε στο Τμήμα, για 25 χρόνια. Το Τμήμα εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στη σύζυγο, τα τέκνα του και τους λοιπούς συγγενείς του.

Σε γραπτή δήλωση, το Τμήμα Πληροφορικής εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του Καθηγητή Γιώργου Σαμάρα, τονίζοντας το εύρος της προσφοράς του στην έρευνα, στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία, και σημειώνει ότι η επιστημονική κοινότητα της Κύπρου είναι τώρα φτωχότερη. «Ο αιφνίδιος θάνατος του Καθηγητή Γιώργου Σαμάρα, βύθισε σε πένθος ολόκληρη την κοινότητα του Τμήματος Πληροφορικής και ευρύτερα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο εκλιπών Γιώργος Σαμάρας υπηρετούσε το Τμήμα Πληροφορικής από το 1993 ως ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του. Είναι πολύ δύσκολο για τους συναδέλφους και φοιτητές του να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι ο Γιώργος δεν θα είναι πλέον μαζί τους σκορπίζοντας ζωντάνια σε κάθε παρουσία του, και δίνοντας τη δική του νότα στις συνεδρίες και άλλες εκδηλώσεις του Τμήματος και του Πανεπιστημίου. Ως ιδιαίτερα πετυχημένος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ο Γιώργος Σαμάρας δημιούργησε το ερευνητικό του εργαστήριο στελεχώνοντας το με μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων και προσελκύοντας εξωτερική χρηματοδότηση για δεκάδες ερευνητικά προγράμματα. Μέσω της έρευνάς του καθιέρωσε το Τμήμα Πληροφορικής ως σημείο αναφοράς στη διεθνή επιστημονική κοινότητα στους τομείς των κινητών υπολογισμών, των σχεσιακών και αντικειμενοστραφών βάσεων δεδομένων, της αντικειμενοστραφούς τεχνολογίας, και της επεξεργασίας κινήσεων δεδομένων. Η απώλεια του Γιώργου Σαμάρα αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο Τμήμα Πληροφορικής, στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία. Το Τμήμα Πληροφορικής εκφράζει τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του αείμνηστου αγαπητού συναδέλφου Γιώργου Σαμάρα»

showtime-cy.blogspot.comΚάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς
Οι 10 εμφανίσεις που ξεχώρισαν στην παρουσίαση προγραμμάτων του ΣΙΓΜΑ! Ποιές Κύπριες τα κατάφεραν;

Ποιά Κύπρια σοσιαλιτέ φόρεσε το ίδιο φόρεμα με την Μαρία Κορτζιά; Διάβασε περισσότερα

Fashion Police: Κακοκτυμένες και κακοντυμένες Κύπριες στο σόου Natar/Georgiou Διάβασε περισσότερα

Fashion Police: Καλοντυμένες Κύπριες Vs κακοντυμένες στο Fashion Meets Hope Διάβασε περισσότερα


1127